De ce nu ar trebui să ne fie atât de frică de rechini: studiul care îți arată cine este prădătorul, de fapt
Șansele de a fi atacat de un rechin sunt aproape zero, conform unei hărți interactive care arată unde, când și în ce condiții au loc atacurile la nivel global.
Dacă te uiți pe date, există 100 de atacuri provocate de rechini în întreaga lume anual, însă în fiecare an oamenii ucid aproximativ 100 de milioane de rechini.
Când vine vorba despre oameni și rechini, se pare că noi suntem, de fapt, prădătorii.
„Ceea ce a început ca un proiect de cercetare distractiv, a devenit rapid un proiect pasional” a declarat David Angotta, fondatorul FloridaPanhandle, într-un comunicat trimis către IFLScience.
„În timpul cercetării noastre, am aflat că, într-un an normal, mai puțin de 10 oameni sunt uciși de rechini. Comparați asta cu cifra astronomică de 100 de milioane de rechini uciși de oameni”, a mai spus acesta.
„Credem că aceste statistici interactive educaționale, privind atacurile de rechini, vor ajuta oamenii să realizeze că atacurile de rechini sunt incredibil de rare. Pe baza datelor, nu ar trebui să ne temem de rechini, ci mai degrabă ar trebui să-i protejăm”, s-a manționat, de asemenea.
Când ai șanse mai mari să fii atacat de un rechin, cum se raportează asta la alte riscuri
Există uneori tendințe în rândul atacurilor, cum ar fi faptul că sunt mai frecvente atunci când luna este mai luminoasă, în timpul dimineții sau sâmbăta.
„Pentru oamenii care locuiesc în Statele Unite, există de aproximativ 50 de ori mai multe șanse de a muri în urma unui fulger și de 10 ori mai multe șanse de a muri într-un accident provocat de artificii, comparativ cu un atac de rechin”, a continuat Angotta.
„În timp ce călătoriile aeriene comerciale sunt considerate în general printre cele mai sigure moduri de transport, șansele de a muri într-un accident de avion sunt exponențial mai mari decât de a fi doar atacat de un rechin.
Pentru a pune aceste cifre în perspectivă, au existat 3.416 decese la companiile aeriene comerciale în întreaga lume între 2011 și 2020. În ultimii 30 de ani, au existat mai puțin de 300 de morți în urma atacurilor de rechini”, s-a concluzionat.